Om meteen maar met de deur in huis te vallen: op dit bedrijf ben ik super trots. Het is het bedrijf van mijn man en zijn neef en ik ben vanaf het eerste moment getuige van het bouwen ervan. Mijn man Joris bruist van de ideeën, hij zou het liefst 100 weken in een jaar hebben om ze allemaal uit te werken, maar voor dit idee wilde hij zijn carrière als tv-producent wel opgeven: tulpenwodka.
Wodka gemaakt van biologische tulpenbollen. Het leek hem uniek en héél Hollands. Maar kon het? In 2015 begon hij met een testje. Als hij alcohol kon maken van tulpenbollen, dan moest hij dit proberen. Het lukte, al was de smaak nog lang niet perfect. Zijn neef Bart was meteen enthousiast om samen een bedrijf op te zetten.
Inmiddels heeft Clusius Craft Distillers een eigen destilleerderij in Katwijk, waar jaarlijks ongeveer 50.000 kilo biologische tulpenbollen tot bijzondere alcohol verwerkt wordt. Het product is een wereldwijd unieke wodka, die onder andere bij de beste Michelin restaurants van Europa wordt geschonken. Restaurant De Librije was de eerste klant.
Er zijn twee soorten van de high-end tulpenwodka beschikbaar: De Dutch Tulip Vodka Pure, gemaakt van 350 tulpenbollen en de Dutch Tulip Vodka Premium Blend, een mix van tulpenbollenwodka en graanwodka.
En zo gebeurde het dat ik regelmatig met flessen wodka in mijn achterbak rondrijd, op zoek naar mooie plekjes om productfoto’s te maken. Of dat we met de hele familie staan te bottelen in de destilleerderij. Er komen steeds meer samenwerkingen. Met cocktailbars, restaurants, Schiphol en andere ondernemers. Zo heeft patissier Huize van Wely net bonbons met tulpenwodka in het assortiment opgenomen.
De flessen, zijn ze niet práchtig? Mijn schoonvader schilderde beide tulpen voor de fles.
Had ik al gezegd dat ik trots was?