Werkwijze

Je hoeft niet naar een fotostudio te komen, ik kom gewoon bij jou aan huis om foto’s te maken. Lees hieronder meer over mijn aanpak en hoe je jezelf, als je dat wilt, kunt voorbereiden.

Kleding

Voorafgaand aan een newborn shoot is het handig als je nadenkt over kleding die onderling bij elkaar past. Probeer niet te felle kleding aan te trekken, dat kan op foto’s extra opvallend uitpakken. Ook kleine ruitjes en streepjes zou ik afraden, die kunnen gaan dansen op beeld.
Kijk verder naar welke kleuren mooi bij jullie huid en ogen past. Vind je dit allemaal te ingewikkeld? Ook dan komt het goed. Uiteindelijk gaat het erom dat je je prettig voelt in wat je aan hebt.


Huis

Een newborn shoot vindt plaats aan huis: persoonlijker wordt het niet. Een opgeruimd huis werkt altijd fijn, maar ik kan ook goed in hoekjes denken, dus als dit niet lukt vinden we ook goede plekjes. Bij aankomst kijk ik eerst naar de mogelijkheden die het huis te bieden heeft. Hierna bespreek ik de mogelijkheden en kijken we aan de hand van de toestand van de baby waar we het best mee kunnen beginnen en per moment wat er mogelijk is. Ik heb om die reden geen vast programma, maar wel een verlanglijstje!
Ik fotografeer eigenlijk altijd wel op de ouderlijke slaapkamer en in de babykamer. Het komt de foto’s ten goede als er licht, rustig en kreukvrij (!) beddengoed op bed ligt. Het liefst zo neutraal mogelijk, dat werkt goed op foto’s.

Poseren?

Het meeste van de tijd fotografeer ik jullie interactie met de baby. Het mooiste is om de gloed van jullie liefde voor de baby op beeld te vangen en het onzichtbare voelbaar te maken. Je hoeft daarvoor niet te poseren, ik geef alleen aan waar en hoe jullie het beste kunnen gaan zitten om dit het beste vast te kunnen leggen. Op de meeste foto’s kijken jullie dus niet in de camera. Verder maak ik altijd een portret van alleen de baby en neem ik handjes en voetjes in close-ups mee.

Wil je een volledig ongeregisseerde newborn reportage, dan kan dat ook. Ik volg dan puur wat er gebeurt, van badderen tot voeden tot luiers verschonen, persoonlijke rituelen, ook daarin zitten prachtige momenten verscholen. Geef het vooral aan als je dit wilt. Deze vorm van newborn fotografie is eigenlijk reportage fotografie, ook wel day in a life fotografie genoemd.


Licht

Soms krijg ik de vraag of ik een flitser gebruik. Het antwoord is: ja. Ik laat me graag inspireren door mooi natuurlijk invallend licht, maar niet elke plek biedt hiermee genoeg mogelijkheden. De foto’s die ik maak zijn daarom vaak ook een mix met natuurlijk licht, en ingeflitst. Je kunt je vast voorstellen dat het in de winter zonder flits te donker is.
Belangrijk om te vermelden is dat ik niet in jullie gezicht flits. Mijn flitser staat naar achteren gericht, naar de muren en plafonds. Het is dus indirect licht, niet storend in je ogen.

Levertijd & betaling

Na de fotoshoot stuur ik jullie binnen een week een preview met de mooiste foto’s toe. Hieruit kunnen jullie 35 foto’s kiezen die je wilt afnemen. Deze foto’s bewerk ik netjes op kleur, contrast en oneffenheden. Daarna stuur ik ze je op hoge resolutie JPG toe, zodat jullie hier zelf afdrukken mee kunnen maken. Ik streef ernaar om newborn shoots binnen 2-3 weken af te leveren maar in het hoogseizoen kan het langer duren.
Wil je achteraf toch een foto in kleur ontvangen of juist in zwart-wit? Laat dit dan binnen twee weken aan mij weten. Naleveringen hebben een meerprijs van 7,50.
Ik raad het aan om de foto’s op meerdere plekken op te slaan zodat ze niet kwijtraken.

Afdrukken

Met de bestanden kan je zelf afdrukken laten maken bij bijvoorbeeld Profotonet en eventueel kan je een luxe newborn album bij mij bestellen. Dan geef je door welke fotonummers hier in moeten komen en maak ik een mooie lay-out. Het is ook mogelijk om tegelijkertijd, tegen gereduceerd tarief, kopieën van dit album te maken voor opa en oma.