Werkwijze

Je hoeft niet naar een fotostudio te komen, ik kom gewoon bij jou aan huis om foto’s te maken. Lees hieronder meer over mijn aanpak en hoe je jezelf, als je dat wilt, kunt voorbereiden.

Kleding

Voorafgaand aan een newborn shoot is het handig als je nadenkt over kleding die onderling bij elkaar past. Probeer niet te felle kleding aan te trekken, dat kan op foto’s extra opvallend uitpakken. Ook kleine ruitjes en streepjes zou ik afraden, die kunnen gaan dansen op beeld.
Kijk verder naar welke kleuren mooi bij jullie huid en ogen past. Vind je dit allemaal te ingewikkeld? Ook dan komt het goed. Uiteindelijk gaat het erom dat je je prettig voelt in wat je aan hebt.


Huis

Een newborn shoot vindt plaats aan huis: persoonlijker wordt het niet. Een opgeruimd huis werkt altijd fijn, maar ik kan ook goed in hoekjes denken, dus als dit niet lukt vinden we ook goede plekjes. Bij aankomst kijk ik eerst naar de mogelijkheden die het huis te bieden heeft. Dan bespreek ik de mogelijkheden en kijken we aan de hand van de toestand van de baby waar we het best mee kunnen beginnen en per moment wat er mogelijk is. Ik heb om die reden geen vast programma, maar wel een verlanglijstje!
Ik fotografeer eigenlijk altijd wel op de ouderlijke slaapkamer en in de babykamer. Het komt de foto’s ten goede als er licht en rustig beddengoed op bed ligt. Het liefst zo neutraal mogelijk, dat werkt goed op foto’s.

Poseren?

Het meeste van de tijd fotografeer ik jullie interactie met de baby. Het mooiste is om de gloed van jullie liefde voor de baby op beeld te vangen en het onzichtbare voelbaar te maken. Je hoeft daarvoor niet te poseren, ik geef alleen aan waar en hoe jullie het beste kunnen gaan zitten om dit het beste vast te kunnen leggen. Op de meeste foto’s kijken jullie dus niet in de camera. Verder maak ik altijd een portret van alleen de baby en neem ik handjes en voetjes in close-ups mee.

Wil je een volledig ongeregisseerde newborn reportage, dan kan dat ook. Ik volg dan puur wat er gebeurt, van badderen tot voeden tot luiers verschonen, persoonlijke rituelen, ook daarin zitten prachtige momenten verscholen. Geef het vooral aan als je dit wilt. Deze vorm van newborn fotografie is eigenlijk reportage fotografie, ook wel day in a life fotografie genoemd.


Levertijd & betaling

Na de fotoshoot stuur ik alvast enkele foto’s en de factuur toe. Hierna moet ik alles uitzoeken en bewerken. Dit doe ik handmatig per foto en duurt dus even. Ik streef ernaar om newborn shoots binnen 2-3 weken af te leveren maar in het hoogseizoen kan het langer duren. Meestal rollen er 50-70 foto’s uit in een mix van kleur en zwart wit. Ik waardeer het als mijn keuze voor kleur/zwart-wit gerespecteerd wordt maar kan tegen een meerprijs van 10,- per foto omzettingen doen. Laat dit binnen twee weken na afleveringen weten, want hierna verwijder ik de ruwe bestanden van mijn computer. Ik raad het aan om de foto’s op meerdere plekken op te slaan zodat ze niet kwijtraken.

Afdrukken

Met de bestanden kan je afdrukken laten maken bij Profotonet en eventueel kan je een luxe newborn album bij mij bestellen. Dan geef je door welke fotonummers hier in moeten komen en maak ik een mooie lay-out. Het is ook mogelijk om tegelijkertijd, tegen gereduceerd tarief, kopieën van dit album te maken voor opa en oma.